Ten „baśniowy region” oferuje wyjątkowe wrażenia o każdej porze roku dzięki hotelom wykutym w skałach, lotom kolorowymi balonami na ogrzane powietrze.
Kapadocja to jeden z najbardziej niezwykłych obszarów Türkiye (Turcji), przyciągający turystów zapierającym dech w piersiach pięknem przyrody i zabytkami.
Ten „baśniowy region” oferuje wyjątkowe wrażenia o każdej porze roku dzięki hotelom wykutym w skałach, lotom kolorowymi balonami na ogrzane powietrze, nadzwyczajnym atrakcjom kulturalnym oraz tysiącletniemu dziedzictwu uprawy winorośli i garncarstwa. Oto pięć powodów, dla których warto wybrać się do Kapadocji.
Kominy wróżek – symbol Kapadocji
Kominy wróżek to pierwsze skojarzenie, które przychodzi na myśl, gdy mowa o Kapadocji. Starożytne formacje skalne, charakterystyczne dla tego obszaru, można dostrzec w dowolnym miejscu w regionie. Najwspanialsze przykłady baśniowych kominów znajdują się w Paşabağ, gdzie ich stożkowate bryły z „kapeluszami” uformowane są z twardych skał. Spektakularny krajobraz tych formacji skalnych najlepiej podziwiać z pokładu balonu na ogrzane powietrze. Podczas lotu balonem o wschodzie słońca można podziwiać wyjątkowy widok kapadockich dolin z lotu ptaka.
Wybierz swój pokój w hotelu wykutym w skale
Pobyt w hotelu wykutym w skale jest jednym z najbardziej niezwykłych doświadczeń, jakie Kapadocja oferuje swoim gościom. Unikalna architektura i design „hoteli jaskiniowych” dodają temu miejscu uroku, czyniąc je obowiązkowym celem podróży. Oglądanie zachodu słońca podczas delektowania się kawą w tych hotelach, gdzie historia i natura regionu łączą się z luksusem w nowoczesnym stylu, sprawi, że podróż do Kapadocji stanie się niezapomniana.
Wspaniałe podziemne miasta przeniosą Cię w czasie
W Kapadocji znajdują się znaczące pozostałości po wielu cywilizacjach, które zamieszkiwały to miejsce. Pierwsze z nich, datowane na drugie tysiąclecie p.n.e., pochodzą z czasów Hetytów. Park Narodowy Göreme, wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO w 1985 roku.
Wyróżnia się on wydrążonymi w skale świątyniami i sztuką naskalną przedstawiającą istotne sceny z wczesnego chrześcijaństwa. Wśród atrakcji, które sprawiają, że wycieczki do Kapadocji są tak niecodzienne, znajdują się podziemne miasta. Kompleksy te, pochodzące z VII i VIII wieku naszej ery, służyły również chrześcijanom do oddawania czci Bogu. Miasta, takie jak Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak i Mazı, przetrwały przez dziesięciolecia i umożliwiają wgląd w „podziemne” życie mieszkańców regionu. Można tam zobaczyć liczne tunele, pomieszczenia mieszkalne, stajnie dla zwierząt, winiarnie, jadalnie, kościoły i magazyny na żywność.
W dolinie Gomeda, rozciągającej się wzdłuż rzeki Üzengi, można podziwiać wykute w skałach kościoły, gołębniki, winnice i podziemne miasto. „Trzy piękności”, czyli trzy sąsiadujące ze sobą baśniowe kominy zwane „ojcem, matką i dzieckiem” oraz zamek Ortahisar w dystrykcie Ürgüp, są również obowiązkowymi punktami programu zwiedzania Kapadocji.
Atrakcje Kapadocji
Najbardziej popularną atrakcją w Kapadocji są loty balonem na rozgrzane powietrze. Możliwości jest jednak znacznie więcej. Wycieczki off-road pozwalają z bliska zobaczyć liczne doliny w regionie, osady skalne i baśniowe kominy. Z kolei szlaki turystyczne są idealne, jeśli chcesz odkrywać Kapadocję pieszo. Kapadocję, „krainę pięknych koni”, można również zwiedzać, dosiadając rumaków zaznajomionych z tym terenem. Garncarstwo to kolejne wyjątkowe doświadczenie, które Kapadocja oferuje swoim gościom. Warsztaty garncarskie w Avanos, które słynie z miękkiej i oleistej gliny pozyskiwanej z koryta rzeki Kızılırmak, mogą być częścią udanego wyjazdu.
Wyjątkowe doświadczenia gastronomiczne
Kapadocja, gdzie lokalne przysmaki zamienią nawet najzwyklejszy posiłek w prawdziwą ucztę, jest nie lada atrakcją dla smakoszy. Testi kebabı to pozycja obowiązkowa w kuchni Kapadocji, która jest bogata w dania przygotowywane z warzyw i owoców uprawianych na żyznych ziemiach regionu. Inne, miejscowe specjały serwowane odwiedzającym Kapadocję to nadziewane suszone morele (Aşma), pudding ryżowy z kurkumą, Nevşehir mantısı (rodzaj małych, tureckich pierożków) i gęsta śmietana. Dodatkowo w Kapadocji głęboko zakorzenione są tradycje winiarskie, sięgające tysięcy lat wstecz, więc podczas wycieczki trzeba spróbować win z endemicznych, lokalnych winogron.
JEN/mat.pras.