Tradycyjne jarmarki wielkanocne odbywają się w każdym czeskim mieście, na zamkach, w pałacach i w skansenach. Można tam zakupi piękne dekoracje świąteczne, spróbować regionalnych przysmaków i poznać tradycyjne zwyczaje świąteczne.
Praga zaprasza od 6 do 28 kwietnia na barwny program świąteczny. Najpopularniejszą atrakcją jest coroczny jarmark wielkanocny, który odbywa się na Rynku Starego Miasta. Na gości czekają stoiska z tradycyjnymi ozdobami wielkanocnymi, a także wystąpienia taneczne i muzyczne, pokazy rzemiosł dawnych, ozdabianie pisanek, wyplatanie rózg wielkanocnych czy wyrób świeczek i wiele innych atrakcji.
Jarmarki wielkanocne z ciekawym programem folklorystycznym organizują także inne czeskie miasta, na przykład Brno od 12 do 21 kwietnia, Czeski Krumlov od 18 do 22 kwietnia, Ołomuniec 21 kwietnia czy Pilzno od 11 do 22 kwietnia.
Targi świąteczne odbywają się również na dziedzińcach zamków i pałaców. Ciekawe programy świąteczne szykuje na przykład Křivoklát, Jánský Vrch, Veltrusy, Loučeň, Sovinec, Sychrov i wiele innych zamków.
Barwny program świąteczny czeka na dzieci i dorosłych w skansenach: malowanie pisanek, prezentowanie tradycji świątecznych, zdobienie pierniczków i inne atrakcje. W podróż w dawne czasy zaprasza od 20 do 22 kwietnia skansen w Rožnovie pod Radhoštěm. Możemy tu upiec samodzielnie pierniczki, spróbować baranka wielkanocnego, wykonać tradycyjną rózgę czy ozdobić pisanki.
Świętom wielkanocnym w Czechach towarzyszy wiele zwyczajów i tradycji ludowych. Do najpopularniejszych należy tzw. pomlazka w Poniedziałek Wielkanocny, czyli symboliczne smaganie dziewcząt i kobiet po nogach rózgami z gałązek wierzbowych, które ma podobno zapewnić młodość i zdrowie przez cały rok. W niektórych regionach panuje tradycja polewania wodą. W wielu czeskich wioskach zachował się zwyczaj chodzenia od domu do domu z drewnianymi kołatkami. Ich dźwięk ma nawoływać wiernych do kościoła, zamiast dzwonów, które milczą na znak żałoby od Wielkiego Czwartku (zwanego w Czechach Zielonym Czwartkiem) do Wielkiej Soboty (w Czechach zwanej Białą Sobotą).
Każda prawdziwa gospodyni przygotowuje smakowite wypieki świąteczne, na przykład popularne baranki biszkoptowe, w polewie czekoladowej lub cukrowej, pierniczki, mazance – ciasta drożdżowe, w kształcie bochenka, z rodzynkami, judasze – drożdżowe bułeczki natarte miodem czy tzw. boże łaski – ciasteczka posypane cukrem pudrem, podobne do naszych faworków.