Jeśli lubisz poznawać nowe smaki i odwiedzać wyjątkowo piękne miejsce, mamy dla Ciebie coś specjalnego! Planując wakacje w niedalekiej przyszłości, pamiętaj o największym, włoskim skarbcu kulinarnym - Emilia-Romagna! Ten magiczny region gwarantuje nie tylko fantastyczną podróż gastronomiczną przez najlepsze włoskie produkty, ale także malownicze krajobrazy wzdłuż starożytnej rzymskiej drogi Via Emilia.
Przez cały rok święto jedzenia i wina w regionie Emilia-Romagna we Włoszech odbywa się pod hasłem najlepszych składników. Szynka Prosciutto di Parma, sery Parmigiano-Reggiano tradycyjny ocet balsamiczny Modena; tradycyjny chleb, taki jak Sangiovese i Lambrusco... Brzmi pysznie? Lista przysmaków kulinarnych pochodzących z tego regionu to spełnienie marzeń dla smakoszy.
Zastanawiasz się dlaczego Emilia-Romagna jest największym włoskim skarbem gastronomicznym? Region ten oferuje prawdziwy ser, mięso, makaron, wino i inne produkty reprezentujące włoską tradycję kulinarną. Wszyscy, którzy przybywają w te rejony mogą wybrać się
w podróż Via Emilia, aby spróbować różnorodnych przysmaków i odwiedzić wiele, malowniczych miejsc. Począwszy od aromatów i antycznego otoczenia Targów Białej Trufli pochodzących z Apenin, gór w południowej Bolonii, po żyzną dolinę Pad, gdzie produkowany jest król sera Parmigiano Reggiano, odbywa się w ciągu roku ponad 40 imprez, na których każdy miłośnik jedzenia ma najlepsze produkty na wyciagnięcie ręki.
Od 1 do 9 września odbędzie się na przykład Festiwal del Prosciutto di Parma w mieście o tej samej nazwie. Każdego roku przyciąga ponad 100 000 odwiedzających, którzy spożywają ponad 1000 różnych rodzajów szynki. Jedną z głównych atrakcji festiwalu jest tradycja "otwartych drzwi" fabryk szynki, która oferuje odwiedzającym wyjątkową okazję do odkrycia, że 10 milionów szynek parmeńskich produkowanych każdego roku przez 164 firmy Parma Ham Consortium, jest nadal wytwarzanych podobnie jak dwa tysiące lat temu, używając tylko dwóch składników: cenionej włoskiej wieprzowej nogi i szczypty morskiej soli.
W regionie Emilia-Romagna poza 44 produktami i 33 winami z certyfikatami DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) oraz IGP (gwarantującym jakość produktów z konkretnego regionu) znajdziesz między innymi 21 restauracji z gwiazdkami Michelin (jedna z 3 gwiazdkami, dwie z 2 gwiazdkami
i osiemnaście z 1 gwiazdką); 33 restauracje Bib Gourmand, czyli restauracje o jakości Michelin poniżej 35 €.
Jeśli poza próbowaniem miejscowych przysmaków chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o tym rejonie Włoch w Emilia-Romagna znajduje się 25 Muzeów Smaku, które opowiadają historię, proces produkcji i wiele innych ciekawostek o najbardziej typowej i słynnej lokalnej żywności. Wśród nich znajduje się Casa Artusi w Forlimpopoli, pierwsze centrum kultury gastronomicznej poświęcone włoskiej kuchni domowej oraz Regionalna Winiarnia w Dozza. Ponadto w Bolonii znajduje się nowy, kulinarny park Fabbrica Italiana Contadina - ponad 100 000 m2, które oferuje gościom niezapomniane, kulinarne doznania.
Dzięki bezpośrednim lotom z Warszawy, Krakowa, Wrocławia lub Katowic do Rimini lub Bolonii w szybki i łatwy sposób możesz dostać się do kolebki włoskiej kuchni. Nie czekaj, zaplanuj podróż do kulinarnego raju! Strona internetowa www.winefoodemiliaromagna.com
i www.emiliaromagnaturismo.it to dobry początek dla smakoszy, którzy chcą dowiedzieć się więcej
o regionie, produktach, rocznym kalendarzu wydarzeń i festiwali. Natomiast na stronie https://www.emiliaromagnawelcome.com/pl znajdziesz wszystkie informacje niezbędne do zaplanowania podróży.
Więcej informacji na: