W sobotę 3 października w czeskim mieście Pilzno rozpocznie się tradycyjne święto piwa, zwane potocznie Pilsner Fest. Na wszystkich miłośników złotego napoju z pianką czekają wyjątkowe, piwne promocje, festiwal kulinarny, bogaty program artystyczny i liczne imprezy towarzyszące, inspirowane historią produkcji Pilsnera. Teren od Bram Browaru przez okolice Stadionu i Muzeum Piwowarstwa, aż po Rynek Staromiejski (Plac Republiki) będzie jednym, wielkim terenem Piwnego Pikniku.
Na estradach, usytuowanych w różnych częściach miasta koncertować będzie kilkadziesiąt zespołów muzycznych wykonujących różne gatunki muzyki. Swój dorobek artystyczny prezentować będą również inni artyści. Współorganizatorem festiwalu jest miasto Pilzno, które w tym roku nosi tytuł Europejskiej Stolicy Kultury 2015.
To właśnie w Pilznie 173 lata temu narodziło się światowej sławy piwo Pilsner Urquell. W Czechach nosi ono nazwę Plzeňský Prazdroj, a za granicą znane jest jako Pilsner Urquell. Jego nazwa pochodzi od nazwy miejscowości, której miejski browar jako pierwszy na świecie rozpoczął i rozpropagował produkcję klarownego piwa metodą dolnej fermentacji, (pilsner).
5 października 1842 r. po raz pierwszy uwarzył je i zaserwował bawarski piwowar Josef Groll. Już wówczas pilzneńskie piwo zachwycało swą piękną, złotą barwą, gęstą śnieżnobiałą pianą i wyjątkowym smakiem. Było to pierwsze na świecie, masowo produkowane piwo tzw. dolnej fermentacji (fermentowane w niskich temperaturach). Właśnie stąd wzięły swój początek wszystkie piwa typu pils, a sam Pilsner do dziś przez wielu uznawany jest za wzorzec jasnego piwa. Pilsner Urquell to piwo warzone wyłącznie ze słodu jęczmiennego, o zawartości 4,4% alkoholu.
Na gości, którzy odwiedzą Pilsner Fest czeka wiele atrakcji. Na dziedzińcu browaru, w jego sąsiedztwie oraz w różnych punktach miasta będzie można degustować wyjątkowe, tutejsze piwo i specjały czeskiej kuchni. Pobyt w Pilznie to doskonała okazja do zwiedzania słynnego browaru i poznania technologii produkcji Pilsnera. Będąc w browarze koniecznie należy odbyć spacer po labiryncie jego podziemi wydrążonych w miękkiej skale i poznać smak przechowywanego w temperaturze 7°C niefiltrowanego i niepasteryzowanego piwa, nalewanego prosto z dębowych beczek. Gdy poczujemy się głodni warto odwiedzić działającą w piwnicach browaru restaurację "Na Splice" serwującą szeroki wybór dań czeskiej kuchni.
Co roku browar w Pilznie odwiedza kilkadziesiąt tysięcy turystów. Jest on otwarty do zwiedzania przez cały tydzień. W trakcie wizyty w nim można zobaczyć zarówno model browaru z przełomu XIX i XX w., warzelnie z różnych okresów działalności browaru, a także współczesną, nowoczesną rozlewnię o wydajności napełniania 120 tys. butelek na godzinę.
W Pilznie działa interesujące Muzeum Piwowarstwa będące częścią tutejszego browaru Plzensky Prazdroj. Warto je zwiedzić i poznać historię piwa od starożytności do współczesności. W ciekawy sposób prezentowane są tu nie tylko tajniki produkcji piwa, ale również sposoby jego serwowania i picia na przestrzeni wieków. Do Muzeum Piwowarstwa przyłączona jest piwiarnia "Na Parkanu";, która znajduje się w zabytkowym budynku. Cześć jej wystroju stanowią eksponaty pochodzące z sąsiadującego z nią Muzeum.
Po zwiedzaniu browaru i poznaniu historii pilzneńskiego piwa należy oddać się degustacji tego szlachetnego trunku. Po małej lekcji historii i technologii produkcji Pilsnera łatwiej nam będzie zrozumieć wyjątkowość tego trunku.
Jerzy Niemociński