Festiwal Zielone Smaki Łodzi

Festiwal odbędzie się w dniach 16-18 października w Łodzi. Na trzydniową imprezę poświęconą kuchni roślinnej złożą się konkurs festiwalowy oraz warsztaty kulinarne i spacery tematyczne.

Festiwal Zielone Smaki Łodzi wkroczył na łódzką scenę festiwalową w ubiegłym roku i od razu zyskał sobie grono sympatyków. W pierwszej edycji wystartowało kilkanaście kawiarni i restauracji, które przez trzy dni wydały ponad 2000 porcji potraw festiwalowych. Wszystko w stu procentach roślinne, a do tego pomysłowe, smaczne i estetyczne. Wystarczy przyjrzeć się nazwom specjałów (Jesień w Ramat Gan, Warzywa w tempurze z sosem wasabi, deser Samo Dobro), by mieć pewność, że wymyślając konkursowe dania, szefowie kuchni dali z siebie wszystko.

W tym roku organizatorzy postanowili iść za ciosem i zaprosić łódzką publiczność oraz restauratorów do kolejnej edycji, która odbędzie się w dniach 16-18 października 2015. Tym razem czekają nas drobne zmiany. Po pierwsze - Konkurs Festiwalowy otrzymał motyw tematyczny "Tu i Teraz", skupiając się na wszystkim co lokalne, sezonowe, co zakorzenia w czasie i przestrzeni. Po drugie zaś - do oceny publiczności dołączyło Jury Konkursowe, w skład którego wejdą: blogerka kulinarna roku 2014 - Alicja Rokicka (Wegan Nerd), redaktorki bloga Jemy w Łodzi - Agata Zarębska i Izabella Borowska oraz autorka książki Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka - Anna Wojciechowska.

Przez trzy dni jurorki i festiwalowa publiczność będą próbować dań konkursowych w kilkunastu kawiarniach i restauracjach oraz poddawać je ocenie. Koktajl z młodym jęczmieniem, Jesień Łódzkich Wzniesień, Karmelizowana gruszka na pieczonych okruchach polenty - to zaledwie kilka przykładów tego, czego będzie można spróbować. Wszystkie potrawy będą miały specjalne festiwalowe ceny (deser - 7 zł, danie główne - 11 zł).

Konkursowi Festiwalowemu będą towarzyszyć warsztaty i spacery. Te pierwsze odbędą się w Pracowni Tytka, której gospodyni - Anna Wojciechowska sama poprowadzi jeden z nich: Robotnicza czy hipsterska? - łódzka kuchnia roślinna wczoraj i dziś. Warsztat kulinarny poprowadzi też Michał Andrijewski, wegański tata, aktywista stowarzyszenia Otwarte Klatki. Organizatorzy zaplanowali także niezwykłe wędrówki po Łodzi: Miejscy Tropiciele Zieleni - interaktywna wyprawa do łódzkich parków z edukatorami z Ośrodka Działań Ekologicznych "Źródła" oraz Dzika Łódź - spacer kulinarny tropem dzikich roślin jadalnych w mieście, prowadzony przez Agatę Bielską. Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny, ale organizatorzy proszą o wcześniejszą rezerwację mailową lub telefoniczną.




opublikowano: 2015-09-29
Komentarze
Polityka Prywatności