Z inicjatywy Azerbejdżanu ONZ uznało 21 marca Międzynarodowym Dniem Novruz.
W Azerbejdżanie Nowy Rok świętuje się dwa razy. Pierwszy raz zgodnie z kalendarzem – 1. stycznia, a drugi raz - podczas odrodzania przyrody w pierwszy dzień wiosny.
Nouruz to święto Nowego Roku wywodzące się z starożytnej kultury, obchodzone w dniu równonocy wiosennej. Oprócz Azerbejdżanu tradycja ta kultywowana jest po dzień dzisiejszy głównie w krajach Azji Centralnej i Południowej m.in. w Iranie, Afganistanie, Tadżykistanie, Turkmenistanie, Kazachstanie, Tatarstanie, Indiach, Pakistanie, Bangladeszu Bhutanie, Nepalu, a także w Sudanie i na Zanzibar oraz w wielu regionach Bliskiego Wschodu, Bałkanów, Kaukazu, a nawet w części Chin (Tybet) i Ameryki Południowej.
Każda pora roku przynosi
własne piękno, a wraz z wiosną nadchodzi transformacja i zmiana:
od ciemności do światła, od zimna do ciepła, od szarości do
eksplozji kolorów. To czas nowego życia, nowych początków i
jasnego, kolorowego nowego wyglądu na całym świecie. I w tym
sensie Azerbejdżan nie jest wyjątkiem.
Mieszkańcy
Azerbejdżanu świętują nadejście wiosny i odradzającej się
przyrody przez swoje ukochane tradycyjne święto, które ma trzy
tysiące lat - Novruz (Nowy Dzień). Właściwe święto obchodzone
jest co roku 20 lub 21 marca, od momentu równonocy wiosennej, ale
obchody rozpoczynają się znacznie wcześniej w ciągu ostatnich
czterech wtorków poprzedzających Novruz. Każdy z ostatnich wtorków
nosi nazwę czterech żywiołów natury – wody, ognia, ziemi i
wiatru i ma swój temat przewodni, tradycje, rytuały i zabawy.
Według wierzeń ludowych woda oczyszcza i porusza; ogień, gleba i
wiatr budzą przyrodę i drzewa zaczynają kwitnąć.
Novruz
wiąże się z wieloma tradycjami. Dwa lub trzy tygodnie przed
wielkim wydarzeniem większość rodzin zaczyna hodować na talerzu
kiełkujące ziarna „samani”, takie jak pszenica lub soczewica.
Ta zieleń symbolizuje nadzieję na obfite zbiory w nadchodzącym
roku. Stół zdobi „khoncha”, duża srebrna lub miedziana taca z
samani umieszczonymi na środku i słodyczami, orzechami, owocami,
farbowanymi jajkami i świecami. Uczta składa się z co najmniej
siedmiu dań, w tym pilawu - głównego dania obiadu Novruz.
Kobiety
przygotowują specjalne domowe wypieki. Pakhlava składająca się z
wielu warstw słodkiego ciasta jest zdecydowanym faworytem, a zaraz
za nim plasuje się klasyczny duet Azerbejdżanu – shakarbura i
shor-gogal. Te dwa cukierki symbolizują nierozłączną, astralną
jedność: shor-gogal, okrągły i ogniście żółty, reprezentujący
słońce i shakarbura reprezentujący księżyc o sierpowatym
kształcie i bladym kolorze.
Jednym z głównych symboli
wakacji jest ogień. Ludzie skaczą przez ogniska i wierzą, że
uwolnieni ich to od wszelkiego nieszczęścia. Rytuał ten prezentuje
oczyszczenie i odnowę, ponieważ skoczkowie śpiewają o ogniu,
który dodaje im energii i wigoru oraz usuwa ich choroby.
Novruz
jest również znany jako czas, w którym ludzie starają się
odnowić przyjaźnie i wzmocnić relacje. Dlatego to święto kojarzy
się z miłością. Rodziny odwiedzają się nawzajem i zabierają w
prezencie domowe wypieki i słodycze. Tego dnia w Baku i większości
miast Azerbejdżanu odbywają się festyny plenerowe z tradycyjnymi
zabawami i konkursami, takimi jak wyścigi konne lub wielbłądów, w
których biorą udział zarówno mężczyźni, jak i kobiety.
Novruz
promuje wartości pokoju i solidarności międzypokoleniowej i
rodzinnej, a także pojednanie i dobrosąsiedztwo, przyczyniając się
w ten sposób do utrwalania różnorodności kulturowej i przyjaźni
między narodami i różnymi społecznościami.
Novruz został wpisany na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO na 4. sesji Międzyrządowego Komitetu ds. Ochrony Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego w dniach 28 września – 2 października 2009 r. Z inicjatywy Azerbejdżanu, 19 lutego 2010 r., 64. sesja Zgromadzenia Ogólnego ONZ przyjęła rezolucję uznającą 21 marca Międzynarodowym Dniem Novruz.
JEN/mat.pras.