Kopenhaga mistrzostwo świata w parzeniu kawy
Kiedy w 2006 roku Klaus Thomsen z Estate Coffe wygrał odbywające się w Szwajcarii Mistrzostwa Świata Baristów, tytuł mistrza świata w parzeniu kawy po raz czwarty powędrował do Kopenhagi. Można by rzec, że Kopenhaga stała się kawowym rajem.
W całym mieście słychać warkot młynków do kawy, pracujących na najwyższych obrotach. Jest tu również wiele kawiarni, barów i kafejek, gdzie na własnym podniebieniu można sprawdzić pierwszorzędne umiejętności tutejszych baristów.
Historia kawy...po duńsku
Kawa, która dotarła do Danii na samym początku XVII wieku, po upływie dwustu lat była już całkiem popularnym napojem. Ówczesna kawa różniła się jednak znacznie od tego, czego dziś możemy skosztować w licznych kopenhaskich kawiarniach. „Duńską kawę” parzono wówczas w tzw. Madame Blue, metalowym naczyniu emaliowanym na niebiesko, które jeszcze dziś można kupić na duńskich pchlich targach lub w antykwariatach, płacąc zawrotnie wysoką cenę. Później ulubioną metodą parzenia kawy stało się parzenie jej w automatach. Wraz z ekspansją kafejek w latach 70. XX wieku Duńczycy poznali francuską café au lait i włoskie espresso. W ostatnich latach w Kopenhadze niczym grzyby po deszczu wyrastają nowe bary kawowe, w których spotykają się i przesiadują mieszkańcy miasta. We wszystkich tych kafejkach znaleźć można bardzo bogate kawowe menu, za barem zaś zamiast barmana stoi barista.
Bill Clinton a sprawa kawy
Główną siecią barów kawowych w Kopenhadze jest Baresso z charakterystycznym szyldem w kolorze burgunda wiszącym na wielu fasadach zarówno w centrum, jak i w sąsiednich dzielnicach. Jeden z barów położonych w dzielnicy Vesterbro ma szczególny powód do dumy. W 1997 roku przejeżdżający tędy prezydent Bill Clinton kazał zatrzymać limuzynę i wstąpił do niego, by wypić filiżankę kawy. Do dzisiaj można tam obejrzeć tę filiżankę oraz zdjęcie Clintona raczącego się kawą. W całym mieście wiele jest innych niewielkich kafejek, a w tej liczbie również takie, które mogą się pochwalić mistrzostwem świata w parzeniu kawy.
Mistrzowie świata w parzeniu kawy
Pracujący za barem mistrz świata w parzeniu kawy za rok 2006, to kolejne trofeum małej, ale ekskluzywnej Estate Coffee. Firma Estate Coffee zaczynała dziesięć lat temu jako producent kawy, a po kilku latach otworzyła kafejkę na Gl. Kongevej. Estate kupuje niewielkie ilości kawy bezpośrednio od plantatorów z całego świata, po czym przetwarza je we własnej palarni kawy w Valby. Kafejka oferuje bogate menu, w którym można znaleźć kawę na gorąco, kawę mrożoną, herbatę oraz czekoladę, parzone przez zawodowych baristów. Najważniejsza jest troska o szczegół, co widać w ozdobnych wzorach na powierzchni serwowanej tu kawy cappuccino. Estate Coffee oferuje różne specjalności firmy, takie jak „The Little Espressionist”, czyli mrożona kawa espresso z jaśminem i syropem klonowym. Chociaż główną atrakcją jest tu kawa, można również zamówić kanapki lub ciasto. Można również kupić różne gatunki kawy do parzenia w domu.