Światła, prezenty, dekoracje, sute posiłki… Boże Narodzenie to święto pełne tradycji, a my chcemy pomóc Ci odkryć podczas Twoich wakacji w Hiszpanii tych kilka najsmaczniejszych. Ponadto z łatwością znajdziesz specjalne menu w restauracjach i hotelach, a cukiernie będą pękać w szwach od świątecznych słodkości.
Smaczny sposób na rozgrzanie w trakcie zwiedzania
Są święta, jest zimno, a Ty masz tak wiele do zobaczenia… Doradzimy Ci, jak rozgrzać się na trasie zwiedzania zabytków: kup torebkę pieczonych kasztanów na jednym z wielu straganów, które napotkasz w niemal każdej turystycznej dzielnicy. Wystarczy kierować się zapachem pieczonych kasztanów i batatów, aby natrafić na nie na trasie spaceru.
Świąteczne posiłki, które zdają się nie mieć końca
Czy byłeś już w Hiszpanii na tapas? Czy widziałeś w barach te blaty pełne niewielkich porcji? W Hiszpanii najważniejsze świąteczne posiłki rozpoczynają się zazwyczaj od składającej się z przystawek przekąski, która może przypominać te suto zastawione barowe blaty. Szynka iberyjska, smaczne sery wszelkiego rodzaju, owoce morza, przetwory, pikle, pyszne potrawy przygotowane specjalne na te dni… Aż trudno uwierzyć, że to tylko przystawki. Następnie na stół trafia pierwsze danie, podawane często w głębokim talerzu, w postaci zupy lub bulionu. Do najpopularniejszych należą puchero andaluz (jednogarnkowa potrawa andaluzyjska), katalońska zupa escudella, zupa czosnkowa (np. w Kastylii-La Manchy), krem migdałowy na Balearach czy nawet zupa z pstrąga (tradycyjna w Kastylii i León).Wśród dań głównych najczęściej spotykamy pieczone mięsa (zwłaszcza jagnię lub prosię − w miarę możliwości przyrządzane w piecu opalanym drewnem) oraz ryby, takie jak pieczony pagrus czy okoń morski.
Czas na coś słodkiego
Wspominaliśmy już, że posiłki nie mają końca, czyż nie? Wcale nie przesadzaliśmy. Po bożonarodzeniowym posiłku stół zapełnia się najprzeróżniejszymi świątecznymi słodyczami, które towarzyszą długiej rozmowie. Być może z tego powodu lub dlatego, że świąteczne uroczystości są przygotowywane z myślą o dzieciach, to słodki smak cechuje Boże Narodzenie w Hiszpanii. Dla lubiących słodycze lista smakołyków jest w święta bardzo długa, a każdy region ma swoje specjały. Zalecamy pozostawić słodycze nienaruszone aż do podwieczorku i wykorzystać tę okazję, aby spróbować nugatu turrón, ciasteczek polvorones i mantecados, marcepanu i oczywiście ciasta roscón de Reyes. Choć można się nim delektować w cukierniach i restauracjach przez cały okres świąteczny, tradycyjnie spożywa się je późnym południem 5 stycznia (podczas Orszaku Trzech Króli) lub 6 stycznia, już po tym, jak Trzej Królowie pozostawili prezenty dla wszystkich dzieci. W środku skrywa zabawny akcent, ukryta jest w nim mała figurka, która przyniesie szczęście temu, kto znajdzie ją w swojej porcji.
W 100% hiszpańskie toasty
Mamy na myśli te, które wznosimy cavą. Cava to wytrawne, białe wino musujące, produkowane w Hiszpanii i doskonałe na specjalne okazje. Chcesz uczynić toast jeszcze bardziej hiszpańskim? Wnosząc go, powiedz „Salud!” („Na zdrowie!”). Inną mniej formalną wersją jest „chin chin”, chociaż prawdopodobnie usłyszysz wiele osób wznoszących toast w formie popularniejszego okrzyku „Arriba, abajo, al centro y adentro” („W górę, w dół, do środka, do wewnątrz”).
12 winogron na szczęście
Czy chcesz, żeby nowy rok był fantastyczny? W takim razie w sylwestrową noc, 31 grudnia, musisz zjeść 12 winogron na szczęście, gdy wybije dwunasta. Zobaczysz, jak naród zastyga przed telewizorami, aby zjadać winogrona w rytm uderzeń zegara wybijającego północ. Zgodnie z tradycją, jeśli zdążysz zjeść wszystkie winogrona, nowy rok przyniesie Ci szczęście. Jeśli chcesz świętować w wielkim stylu, zachęcamy do osobistego przeżycia tego doświadczenia na placu Puerta del Sol w Madrycie (pamiętaj, że trzeba przybyć na plac kilka godzin wcześniej). Jeśli jesteś w innym mieście, nie martw się: prawie w każdym winogrona spożywa się w jakimś ikonicznym miejscu.
JEN/mat.pras.