Restauracje Boškinac (miejscowość Novalija) i LD Terrace (miejscowość Korčula) otrzymały po jednej gwiazdce Michelin, a restauracje Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrownik), Monte (Rovinj), Noel (Zagrzeb) i Draga di Lovrana (Lovran) utrzymały swoje dotychczasowe gwiazdki.
Chorwacja jest bogatsza o dwie nowe gwiazdki Michelin. Restauracje Boškinac (miejscowość Novalja) i LD Terrace miejscowość Korčula) otrzymały po jednej gwiazdce Michelin, a restauracje Pelegrini (Szybenik), 360º (Dubrownik), Monte (Rovinj), Noel (Zagrzeb) i Draga di Lovrana (Lovran) utrzymały swoje dotychczasowe gwiazdki. Oprócz tego na listę Bib Gourmand wpisano
jeszcze dwie restauracje.
Tym samych Chorwacja może się pochwalić łącznie 70-ma
restauracjami z rekomendacją Michelin. Jest to rezultat
niezapowiedzianych wizyt profesjonalnych inspektorów Michelin w
chorwackich restauracjach. Na stronie internetowej tego najbardziej
prestiżowego na świecie przewodnika po restauracjach opublikowano
listę chorwackich restauracji.
-
Niezwykła różnorodność
chorwackiej kuchni to jeden z coraz ważniejszych motywów przyjazdu
Gości z Polski. Ogromnie się cieszę, że dzięki nowym
wyróżnieniom Michelin-a Polacy będą mogli poznawać jej sekrety w
wykonaniu świetnych Szefów Kuchni z nagrodzonych restauracji -
powiedziała dr
Agnieszka Puszczewicz, dyrektor Przedstawicielstwa Chorwackiej
Wspólnoty Turystycznej w Polsce.
-
Jesteśmy wyjątkowo dumni, że Chorwacja posiada łącznie siedem
restauracji z prestiżową gwiazdką Michelin. Tym samym miejscowości
Novalja i Korčula dołączyły do chorwackich destynacji mogących
pochwalić się autentyczną i wysokiej jakości ofertą
gastronomiczną. Michelin jest światowym synonimem jakość w
gastronomi, a Chorwacja to kraj posiadający wysokiej jakości ofertę
gastronomiczną, która obecnie stanowi ważny motyw przyjazdów, ale
i powrotów gości do naszego kraju. Jestem przekonany, że
przyniesie nam to wspaniałe efekty promocyjne i posłuży jako
impuls do dalszego rozwoju i zachowania naszych autochtonicznych
smaków - powiedział
Dyrektor
Generalny Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej, Kristjan Staničić
Jednocześnie pogratulował
on wszystkim nagrodzonym i wyróżnionym restauracjom, a w
szczególności właścicielom i pracownikom restauracji Boškinac i
LD Terrace, których praca i kreatywność zostały docenione przez
inspektorów Michelin.
Wybór chorwackich
restauracji oraz chorwacką gastronomię skomentował również na
stronie internetowej Michelin
Gwendal Poullennec,
Dyrektor Międzynarodowy Przewodnika Michelin.
Obok
zeszłorocznych restauracji Batelina (Banjole), Konoba Vinko
(Konjevrate), Agava (Zagrzeb) i TAČ (Zagrzeb), w tym roku
rekomendacje Michelin
Bib
Gourmand
otrzymały również
Konoba Škoj
(Šolta) i Zlatne
Gorice (Varaždin Breg). To wyróżnienie przyznawane
jest restauracjom, które oferują wysokiej jakości menu w
przystępnych cenach.
- Nowe
wyróżnienia przyznane przez Michelin potwierdzają, że chorwacka
scena gastronomiczna z roku na rok się rozwija. Jednoczenie są
także wielką nagrodą dla wszystkich, którzy pracują nad
polepszeniem jakości przygotowania i prezentacji oraz nad kreacją
doznań kulinarnych. Chorwacja buduje image atrakcyjnego kulinarnego
kierunku turystycznego, oparty na wyjątkowej różnorodności
regionalnej ofert gastronomicznej. Badania Food Travel Monitor
pokazały, że w czasie wyjazdu turystycznego nawet 93% gości
doświadczyło jakiegoś 'wyjątkowego doznania związanego z
jedzeniem i piciem'. Jest to dowód na to, że gastronomia to dzisiaj
produkt, którym zainteresowani są prawie wszyscy. Właśnie dlatego
wyjątkową uwagę w nadchodzącym okresie strategicznym kładziemy
na enologię i gastronomie oraz łącznie producentów i podmiotów z
branży turystycznej, a także na wzmacnianie dodatkowego
pozycjonowania Chorwacji jako nowej gastro ikony Europy - powiedział
Minister Turystyki Republiki Chorwacji, Gari
Cappelli.