Nasze myśli są już zajęte Świętami Bożego Narodzenia i wszystkim, co niesie ze sobą ten niezwykły czas. Warto jednak pomyśleć o spędzeniu tych magicznych chwil w najpiękniejszym miejscu Europy i zajadaniu się bożonarodzeniowymi smakołykami Chorwacji.
Lato jest za nami więc nie musimy rygorystycznie dbać o sylwetkę. Zatem dlaczego nie pozwolić sobie na tę odrobinę zapomnienia? Nie należy zwlekać, ale jak najszybciej wsiąść do samolotu i spotkać się z gościnnymi Chorwatami, wziąć udział w licznych wydarzeniach bożonarodzeniowych i znakomicie spędzić czas w tętniącej życiem Chorwacji. A przy tym cieszyć się smakowitymi, lokalnymi specjałami.
Fritule - kulinarny przysmak z Dalmacji
Fritule, jak nazywają go mieszkańcy Dalmacji, najbardziej przypomina niewielkich rozmiarów pączka, zwykle nasączonego brandy i wypełnionego tradycyjnym świątecznym nadzieniem. Wprawdzie w okresie Świąt Bożego Narodzenia ten przepyszny smakołyk znajduje się na każdym świątecznym targu i w każdym chorwackim domu, jednak warto też spróbować zrobić fritule samemu. Wykonanie tego przysmaku jest proste i nie zajmuje wiele czasu, a jego smak na długo pozostanie w pamięci.
Pašticada - krzepiąca potrawa z Dalmacji
Na myśl o tej potrawie miłośnikom mięsnych dań pocieknie ślinka. Pašticadę przygotowuje się zwykle na Święta Bożego Narodzenia lub na noworoczny obiad. Aromatyczne połączenie wołowiny, warzyw i przypraw wynagrodzi nam czas spędzony na przygotowaniu tego tradycyjnego dalmackiego przysmaku, miło drażniąc nozdrza i rozbudzając apetyt. Pašticada najlepiej komponuje się z makaronem domowej roboty lub gnocchi, a także dobrym czerwonym winem z najznakomitszych chorwackich winnic. Tę smakowitą potrawę można przygotować na wiele sposobów i jedynie od naszych kubków smakowych zależy, który z nich wybierzemy.
Dalmacja
Region Dalmacji zajmuje wschodnie wybrzeże Adriatyku, zatem powinni odwiedzić go wszyscy ci, którzy chcieliby spędzić Święta Bożego Narodzenia nad morzem. Łagodne zimy zachęcają odwiedzających do odkrywania przyrodniczego bogactwa regionu, natomiast okolice Dubrownika, Zadaru, Splitu i Szybenika pozwolą nam bliżej zapoznać się z kulturą regionu. Warto odkryć Stare Miasto w Dubrowniku, poznać położony na wybrzeżu Zadar wraz z jego niebywałą rzymską architekturą oraz odwiedzić Split, drugie co do wielkości miasto Chorwacji. Znajduje się tam wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNSECO, mający 1600 lat pałac cesarza Dioklecjana. Będąc w tych okolicach warto też wypłynąć w morze, żeglując wśród 79 dużych wysp Dalmacji. Odwiedzający, którzy nie stronią od rozrywek, mogą spróbować nocnego życia na wyspie Hvar gdzie mieści wiele barów i klubów, zapraszających do hucznej zabawy. Każdy odnajdzie tu coś dla siebie - na wschodzie Chorwacji czekają nas niezapomniane doznania!
Orehnjača - smakowe doznania ze Slawonii
Choć trudno wymówić nazwę tego przysmaku, jest to po prostu smakowita rolada z orzechami włoskimi, jedzona w czasie wielu chorwackich świąt, a więc także w okresie Bożego Narodzenia. Ten tradycyjny deser robi się według prostego przepisu i z pewnością zachwyci on miłośników orzechowych delikatesów z całego świata. Orehnjača najlepiej smakuje z kawa przygotowaną przez towarzyskich Chorwatów, jednak deser można też zrobić samemu, sprawiając przy tym smaczną przyjemność swoim bliskim.
Slawonia
Urzekający region Slawonii położony jest we wschodniej części Chorwacji i charakteryzuje się brakiem dostępu do morza. Jest to region o bogatej historii, gdzie czekają na nas zachwycające wiejskie krajobrazy, które zawdzięczamy dostojnym rzekom Drawie, Dunajowi i Sawie, przepływającym przez te okolice. Slawonia znana jest z wina i sztuki kulinarnej, a w jej krajobraz wpisane są liczne winnice. Będąc w tych okolicach warto odwiedzić Osijek, największe miasto Slawonii, gdzie można z bliska obejrzeć fortecę Tvrdja, wybudowaną w XVIII wieku we wschodniej części miasta nad brzegiem Drawy. Można tam także zasiąść w jednej z licznych restauracji czy kawiarni lub też przysiąść w jednym z okolicznych barów. We wszystkich tych miejscach można spróbować powszechnie uwielbianego, miejscowego przysmaku jakim jest rolada z orzechami włoskimi. Inną, szczególnie godną polecenia miejscowością jest Đakovo. Znajduje się tam katedra Świętego Piotra, będąca najważniejszą świątynią w Slawonii. Katedra powstała w latach 1866-1882 i wybudowana została z czerwonej cegły, stanowiąc nieodłączny element wizerunku Đakova. Warto poddać się niepowtarzalnemu urokowi Slawonii, poznając kulturowe i kulinarne dziedzictwo regionu!
Bakalar - aromatyczna potrawa z Istrii
Święta Bożego Narodzenia w Chorwacji są nie do pomyślenia bez prezentów pod choinką i potrawy zwanej bakalar, której podstawą jest suszony dorsz. Gulasz z suszonego dorsza tyleż łatwo przyrządzić co zachwycić się jego smakiem. Solonego dorsza, będącego tradycyjną potrawą wigilijną Chorwacji, robi się długo, ale gdy już go posmakujemy z pewnością uznamy, że warto było włożyć w jego przygotowanie tak dużo wysiłku. Dorsza zwyczajowo sprowadza się z Norwegii, jednak na Istrii bakalar przygotowuje się w trochę inny sposób, gdyż za jego podstawę służy tak zwany dorsz na biało. Ryba odznacza się wówczas łagodnym smakiem i jest ususzona na sposób tradycyjny. Bakalar najlepiej smakuje z ziemniakami i zawsze jest głównym daniem wieczerzy wigilijnej.
Kroštule - tradycyjne istriańskie słodkości z ciasta francuskiego
Istriańskie Kroštule to powszechnie uwielbiany bożonarodzeniowy przysmak z francuskiego ciasta smażonego w głębokim tłuszczu. Kroi się je w cienkie paski, następnie składa w kokardki, smaży w głębokim tłuszczu na złocisty odcień, a na koniec posypuje cukrem pudrem. Ich bogaty i słodki smak urzeka każdego, a ich zrobienie nie przedstawia większych trudności.
Istria
Chętnie odwiedzanym regionem Chorwacji jest Istria, która zajmuje największy półwysep Morza Adriatyckiego i przyciąga odwiedzających także ze względu na swoją łagodną i nieszczególnie dającą się we znaki zimę. Odwiedzający w tym czasie Istrię przekonają się, że ten nadmorski region kryje w sobie znacznie więcej atrakcji niż błękitne morze czy białe plaże. Kipiąca zielenią dziewicza przyroda, góry, winnice i gaje oliwne pozostawią na podróżujących niezatarte wrażenie. Wszystko to, wraz ze średniowiecznymi miasteczkami, tętniącymi życiem przystaniami i wioskami rybackimi, czynią z tego regionu znakomite miejsce na wypoczynek także poza sezonem. Rozkoszując się wigilijnymi potrawami warto spróbować również domowej oliwy z oliwek czy miejscowego wina. Podróżując po Istrii warto odkryć w sobie miłośnika pieszych wycieczek i udać się na wędrówkę po specjalnie przygotowanych szlakach w miejscowościach Buzet, Kastelir i Buje. Turyści spragnieni innego rodzaju wypoczynku mogą chłonąć lokalną kulturę i historię regionu, odwiedzając zasłużoną dla historii regionu miejscowość Rovinj, znajdującą się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO Bazylikę Eufrazjusza wybudowaną w VI wieku w miejscowości Poreč, stare miasto z czasów rzymskich z amfiteatrem goszczącym liczne festiwale w Puli lub też udać się do Motovun, średniowiecznej miejscowości otoczonej lasem pełnym białych trufli. Warto odkryć ten niezwykły półwysep, przy okazji delektując się istriańskimi potrawami!
Indyk z mlinci - specjał Zagrzebia i Zagorje
Tej tradycyjnej potrawy z pewnością przyjdzie nam spróbować jeśli w okresie Świąt Bożego Narodzenia odwiedzimy Zagrzeb lub jego okolice. Indyk jest tam uwielbianą przez wszystkich tradycyjną potrawą przygotowywaną niemal w każdym domu. Według tradycyjnego przepisu, sowicie posolonego indyka wstawia się do piekarnika i piecze w sosie własnym przez około 3 godziny - to najtrudniejsza część przygotowań tej znakomitej potrawy. Następnie trzeba zabrać się za przygotowanie mlinci, cienkich placków, które nietrudno przyrządzić z mąki, soli i wody. Podawane z dobrze wypieczonym indykiem w sosie własnym smakują zjawiskowo.
Sarma - nadziewana kapusta z Chorwacji
Sarma to potrawa, która pozwala przetrwać chłodne zimowe dni i jest tym, co przychodzi Chorwatowi do głowy w pierwszej kolejności na myśl o Nowym Roku. Robi się ją z mielonego mięsa i ryżu zawiniętych w liść kiszonej kapusty, a następnie gotuje, przeważnie w dużych ilościach. Sarmę można jeść przez kilka następnych dni, niektórzy twierdzą nawet, że upływ czasu jeszcze wzbogaca jej smak. Wszyscy uwielbiają sarmę!
Zagrzeb
Jarmark adwentowy odbywający się w stolicy Chorwacji uznany został za najlepszy w Europie w głosowaniu przeprowadzonym przez portal European Best Destinations. To niezwykłe wyróżnienie, jednak to tylko jeden z rozliczonych powodów, dla których warto odwiedzić to piękne miasto w czasie zimowych miesięcy - kolejnym z nich jest wyborna miejscowa kuchnia. Zima w Zagrzebiu jest łagodna, co sprzyja korzystaniu z licznych atrakcji przygotowanych dla mieszkańców i odwiedzających miasto w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. A gdy zdarzy się, że spadnie śnieg, trudno wówczas o lepsze dopełnienie zimowego nastroju. Tego trzeba doświadczyć!
Przepisy na dania z regionów Chorwacji