Winne szlaki Chorwacji - propozycja dla turystów i smakoszy wina

W Chorwacji jest ponad 41 tysięcy zarejestrowanych hodowców winorośli i ponad 1600 producentów wina, a regiony słynące z jego wytwarzania można znaleźć zarówno na wybrzeżu, jak i w głębi kraju. Od najstarszych na świecie winiarni w Kutjevo, po nowoczesne w Ilok - wycieczka do Slawonii z pewnością uszczęśliwi każdego konesera win.

Produkcja wina zalicza się do jednego z najszybciej rozwijających się sektorów chorwackiej gospodarki. Z produkcji wina słynie przede wszystkim Slawonia - region położony w północno-wschodniej części kraju, gdzie uprawiany jest najpopularniejszy szczep winorośli - Graševina. Ciepła jesień w tym regionie przyciąga wielu turystów i smakoszy wina, którzy poza unikalnymi gatunkami win, mogą tu również spróbować wyśmienitych potraw lokalnej kuchni oraz wybrać się na wycieczkę po okolicznych winnicach.

Region Slawonii położony jest w międzyrzeczu Sawy, Drawy i Dunaju. Na żyznych glebach uprawiane są słynne winogrona, na jakość slawońskiego wina dodatkowo ma wpływ wyjątkowy klimat - temperatury jesienią są tu często wyższe niż na wiosnę. Te szczególne czynniki geograficzne oraz mikroklimat mają wpływ na charakterystyczny smak slawońskich win.

Typowe slawońskie specjały to świeże, harmonijne i przyjemne w smaku białe wina, takie jak Graševina (ryzling reński), Chardonnay i Traminer. W regionie produkuje się również owocowe, pełne w smaku wina czerwone, takie jak Pinot noir. Najlepszym okresem na wycieczkę do Slawonii, jest jesień. Gdy letnie upały nieco odpuszczą, jesienna przechadzka po bujnych slawońskich winnicach pozwala w pełni cieszyć się z uroków Chorwacji.

Żupania pożedzko-slawońska

W żupanii pożedzko-slawońskiej leży Złota Dolina, która otoczona górami i Dunajcem, słynie z wyśmienitych, wielokrotnie nagradzanych na całym świecie win. Na winnych szlakach w Złotej Dolinie należy odwiedzić trzy główne winnice: w miejscowościach Kutjevo, Pożega-Pleternica i Pakrac.

Kutjevo to jeden z największych chorwackich eksporterów wina. Winiarnia w Kutjevo może też pochwalić się imponującą kolekcją win zgromadzonych w swoich zabytkowych, najstarszych na świecie piwnicach, których historia sięga roku 1232. Najpopularniejsze marki win, produkowanych w tym regionie to między innymi: Caglin, Kaptol, Velika i Kutjevo. Odwiedzając Kutjevo, warto też spróbować słynnej Graševiny i wybrać się na wycieczkę po imponującym Klasztorze Cystersów.

Baranja

Historia uprawy winorośli w regionie Baranja sięga czasów Imperium Rzymskiego. To Rzymianie jako pierwsi zaczęli uprawiać ziemie wzdłuż Dunaju. Między rzeką, a wzgórzem Banska Kosa znajdują się wyjątkowo żyzne gleby, które są idealne do uprawiania winorośli. Dzięki temu w regionie Baranja jest wielu producentów wina oraz winnic, połączonych ze sobą Winną Drogą Baranji.

W Belje, oddalonym o zaledwie półtorej godzinny jazdy od Kutjevo, miłośnicy wina znajdą najbardziej imponująca winiarnię w całym regionie Baranja. Tamtejsza piwnica została wykopana wewnątrz wzgórza, a pierwsze wzmianki o niej pojawiły się już w 1526 roku. Warto odwiedzić to miejsce i odnaleźć takie skarby jak Cabernet Franc z 1949 r. Można tu również skosztować nagradzanych na całym świecie Merlota czy Graševina. Podczas wizyty w Belje polecana jest przechadzka Winną Drogą, która wiedzie przez winnice, wzdłuż szlaku rozpościerają się zapierające dech w piersiach widoki ze wzgórza Banovo brdo.

Vukovar

Na południu od Baranja, znajduje się Vukovar, słynący nie tylko ze znalezisk archeologicznych z kultury Vucedol, lecz także z wina produkowanego w regionie Srem. Można się tam wybrać na wycieczkę Winną Drogą w Ilok, która prowadzi przez okoliczne wioski i rodzinne winnice. Smakosze wina z pewnością docenią walory starych winiarni, na przykład tych w zamku Odescalchi w Ilok, jak również tych, które idealnie łączą tradycję z nowoczesną technologią.

W poszczególnych częściach Slawonii funkcjonuje wiele winiarni oferujących znakomite zakwaterowanie. Można również zwiedzić wiele zabytkowych miejsc oraz spróbować wyśmienitych specjałów lokalnej kuchni.

Informacje o Chorwacji

Chorwacja, położona nad Morzem Adriatyckim, a zarazem blisko Europy Środkowej, jest krajem o bogatym dziedzictwie kulturowym. Obecnie jej spuścizna historyczna doskonale łączy się z młodzieńczym duchem i energią, co stanowi magnes dla osób szukających różnorodności. Zapierająca dech w piersiach przyroda, niekończąca się linia brzegowa, zróżnicowana kuchnia, a także duże możliwości turystyki przygodowej i sportowej oraz centra odnowy sprawiają, że warto tu przyjeżdżać przez cały rok. W Chorwacji każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od tego, czy będzie to zwiedzanie Dubrownika, wpisanego na listę światowego dziedzictwa kultury UNESCO, odwiedzanie wysp archipelagu Split, zbieranie trufli w Istrii, loty na paralotni w regionie Jezior Plitwickich, zwiedzanie ulic i zakamarków Zagrzebia, podglądanie ptaków w Parku Narodowym Kopacki Rit, całonocne imprezowanie na plaży Zrce w miejscowości Novalja czy spędzanie czasu z rodziną na plaży Zlatni Rat.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć pod adresem http://croatia.hr

data ostatniej modyfikacji: 2015-10-30 07:56:09
Komentarze
 
Polityka Prywatności