„Øl-salg” (proszę dzwonić) -taki napis widnieje na szyldzie zawieszonym na niepozornym budynku zabytkowej fabryki. To tutaj odbywa się sprzedaż piwa bezpośrednio z browaru położonego na mało uczęszczanym szlaku pomiędzy Nyborg i Fåborg we wschodniej części bajkowej wyspy Fionii.
Mały browar „Refsvindige Bryggeri” warzy jedno z najbardziej ulubionych gatunków piwa w Królestwie od 1885 roku. Trunek z rodzinnego przedsiębiorstwa Hansa Poula Rasmussena i jego syna Johna Juula osiąga równie wysokie notowania sprzedaży zarówno w kopenhaskich lokalach, jak tutaj w głębi kraju. Produkowane przez nich piwo „no.
Duńskie wschodnie browary
„Bryghuset” to szyld, drukowany wielkimi literami nad bramą wejściową do starej fabryki znajdującej się na rynku w Svaneke, małej rybackiej osadzie na Borholmie. Tutaj w starym gospodarstwie z 1750 roku mieści się najlepszy browar w Danii, „Svaneke Bryghus”. Ten rodzinny browar rozpoczął swoją działalność dopiero w 2000 roku, prawie 50 lat po zamknięciu ostatniego wiejskiego browaru na Bornholmie. Ideę powrotu do warzelnictwa na wyspie podjął jego właściciel Torben Stender, który wcześniej nawet nie marzył o tak wielkim sukcesie. W „Svaneke Bryghus” piwo warzone jest według starej tradycji w potężnych kadziach, a proces ten nie ma charakteru przemysłowego.
W ten sposób produkowane jest tutaj jedynie
Stolica piwa – Kopenhaga
Prawdopodobnie z powodu namiętności smakoszy do wyśmienitego, świeżego Øl (tak właśnie Duńczycy nazywają piwo), kosztowanie tego trunku bezpośrednio z warzelnianych kotłów stało się w ostatnich latach w Danii bardzo modne. W 2000 roku istniał tylko jeden mały browar wyrabiający piwo w całkowicie tradycyjny sposób. Teraz jest już aż 30 tak zwanych mini-browarów rozrzuconych po całym kraju i cały czas przybywają nowe. Oprócz tego na rynku znajduje się duży wybór marek piwa wytwarzanego przez znanych producentów.
„Nørrebro Bryghus”
Również duńska stolica posiada swój mini-browar. Pionierem warzelnictwa w stolicy był otwarty jesienią 2003 roku „Nørrebro Bryghus” w jednej z dzielnic Kopenhagi- Nørrebro- niedaleko centrum. Ten mini-browar mieszczący się w starej fabryce z 1857 roku na Ryesgade, przeżył w pierwszym dniu otwarcia istny szturm odwiedzających. Za sukcesem sprzedaży stoi Anders Kissmeyer, który przez 16 lat zatrudniony był jako mistrz w światowej sławy koncernie Carlsberg.
Ambicją kopenhaskich piwowarów jest wysoka jakość kosztem zmniejszonej produkcji. Dlatego, tylko tutaj znajdziemy gatunek 5, 3-procentowego piwa pszenicznego o nazwie „Stuykmann Witt”, lub inspirowany egzotyką Indii „Bombay Pale Ale”. Ten wspaniały 6, 5-procentowy trunek jest najmocniejszym piwem, które produkuje „Nørrebro Bryghus”.
Browar w Tivoli
Ale to nie browar „Nørrebro Bryghus” jest pierwszym mini-browarem w Kopenhadze. Jest nim „Bryggeriet Apollo” produkujący piwo od 1999 roku w słynnym parku rozrywki Tivoli.
Oprócz tego również na terenie Tivoli, znajduje się klasyczna gospoda „Færgekroen” działająca tam już od 1934 roku, a produkująca w tygodniu 4.
Z pomocą swoich dwóch mini-browarów Tivoli zorganizowało w 2002 roku pierwszy duński „Piwny festiwal”. Ogólnokrajowe spotkanie Związku Duńskich Przyjaciół Piwa ( Danske Ølentusiaster) przyciągnęło wtedy prawie 50 000 piwoszy. Dzisiaj „Piwny festiwal” ( odbywający się ostatnio w podmiejskim Valby), organizowany jest corocznie w maju, w specjalnie przygotowanych halach.
Piwne Nyhavn
Każdego roku w starym porcie Nyhavn, właśnie przy piwie odbywają się również kopenhaskie historyczne zabawy ludyczne. W 2006 roku będą trwały one od 22 do 23 września. Zabawy te towarzyszą piwnym biesiadom w restauracjach i barach. Zazwyczaj związane są z występami estradowymi międzynarodowych artystów.
Od Valby do Oresund
To, że duńskie „duże jasne ” może być również „małe”, pokazał zeszłego lata browar Carlsberg. Jednocześnie z otwarciem nowego muzeum browarnictwa we wspomnianym już Valby, rozpoczął działalność jego rodzinny browar „Jacobsen”- nazwany tak od założyciela firmy J.C Jacobsena i jego syna Carla. Także w tym browarze koneserzy trunku mogą smakować specjalnie warzony napój. Piwne muzeum zaś proponuje zwiedząjcym niezwykły spektakl z udziałem światła, dźwięku i ruchu. A wszystko to po to, aby umożliwić nam interaktywną podróż w świat warzelnictwa.
Równie przyjazne dla wielbicieli piwa są okolice Øresund . Na północ od Kopenhagi w miejscowości Hillerød, w browarze „Brøckhouse” jego właściciel Allan Paulsen warzy
Daleko na zachodzie
Specjalne gatunki piwa znajdują się również w innych, odległych miejscowościach Danii. Browar „Thisted Bryghus” w północno-zachodniej Jutlandii postawił na specjalizację produkcji piwa ekologicznego. To dlatego napój z tej warzelni posiada jedyny w swoim rodzaju smak wrzosu zbieranego w okolicznych lasach.
Smakowe piwa turyści znajdą także w duńskich małych metropoliach. Takie piwo serwuje prosto z miedzianych kadzi rodzinny browar „Bryggeriet Sct. Clemens” w jutlandzkiej stolicy Århus. W Aalborg nad fjordem Limf browar „Søgaards Bryghus” poczęstuje nas jeszcze extra podpiwkiem. Tutaj, tak jak w większości duńskich mini- i rodzinnych browarach, możemy jednak w drodze alternatywy zostać ugoszczeni świeżo zmieloną kawą oraz domowym sokiem.