Z LOT-em polecimy na Teneryfę

Świetna infrastruktura turystyczna, wyjątkowa kuchnia i różnorodność krajobrazów czynią wyspę jednym z najbardziej pożądanych miejsc w Europie.

Pierwszy rozkładowy rejs PLL LOT na Teneryfę wystartował 27 listopada o godzinie 07:40. Do końca sezonu zimowego narodowy przewoźnik będzie realizował połączenia na tej trasie w środy, piątki i niedziele.

- Teneryfa jest jedną z ciekawszych propozycji urlopowych w Europie; w szczególności w zimowych miesiącach. Wyspa łączy w sobie naturalne piękno, nowoczesną infrastrukturę turystyczną i bogactwo kulturowe, oferując mnogość atrakcji zarówno dla miłośników relaksu, jak i aktywnych form spędzania wolnego czasu. Cieszę się, że dzięki naszym najnowszym Boeingom 737 MAX 8 możemy, rozwijając siatkę średniego zasięgu, zaoferować pasażerom kolejny, atrakcyjny kierunek. Zapraszam serdecznie do wspólnych podróży na Wyspy Kanaryjskie – mówi Robert Ludera, Dyrektor Siatki Połączeń i Aliansów PLL LOT.

Bezpośrednie połączenie PLL LOT na hiszpańską Teneryfę to bez wątpienia warta uwagi propozycja na spędzenie urlopu w miesiącach zimowych. Wyruszając rano z Warszawy, już po kilku godzinach rejsu podróżni mogą spędzić popołudnie na jednej z kanaryjskich plaż i cieszyć się przyjemnym słońcem. Późne wieczory na Teneryfie warto zarezerwować natomiast na podziwianie gwiazd, ponieważ ta położona u wybrzeży Afryki wyspa jest jednym z miejsc umożliwiających najlepszą ich widoczność na świecie. Nie bez powodu znajduje się tu słynne obserwatorium astronomiczne. 

Wyjątkowość wyspy podkreślają jej zróżnicowane krajobrazy – od majestatycznego wulkanu Teide, po malownicze wybrzeża i tropikalną roślinność. Wulkaniczne formacje skalne, lasy laurowe oraz złote i czarne plaże czynią Teneryfę prawdziwym rajem dla miłośników przyrody.

Teneryfa oferuje również wyśmienitą kuchnię. W drogę powrotną nie można udać się bez skosztowania lokalnych przysmaków: ziemniaków papas arrugadas, podawanych z ostrą papryczką i mojo verde z kolendrą, czy garbanzos – gulaszu z ciecierzycy. Na deser warto spróbować przetworów z opuncji figowej lub quesillo – przysmaku na bazie jaj i skondensowanego mleka polanego karmelem. To wszystko w niezwykłym otoczeniu egzotycznej przyrody Wysp Kanaryjskich.


JEN/mat.pras.


opublikowano: 2024-12-11
Komentarze
Polityka Prywatności