Świetna infrastruktura turystyczna, wyjątkowa kuchnia i różnorodność krajobrazów czynią wyspę jednym z najbardziej pożądanych miejsc w Europie.
Pierwszy
rozkładowy rejs PLL LOT na Teneryfę wystartował 27 listopada o
godzinie 07:40. Do
końca sezonu zimowego narodowy przewoźnik będzie realizował
połączenia na tej trasie w środy, piątki i niedziele.
-
Teneryfa jest jedną z ciekawszych propozycji urlopowych w Europie; w
szczególności w zimowych miesiącach. Wyspa łączy w sobie
naturalne piękno, nowoczesną infrastrukturę turystyczną i
bogactwo kulturowe, oferując mnogość atrakcji zarówno dla
miłośników relaksu, jak i aktywnych form spędzania wolnego czasu.
Cieszę się, że dzięki naszym najnowszym Boeingom 737 MAX 8
możemy, rozwijając siatkę średniego zasięgu, zaoferować
pasażerom kolejny, atrakcyjny kierunek. Zapraszam serdecznie do
wspólnych podróży na Wyspy Kanaryjskie – mówi
Robert Ludera, Dyrektor Siatki Połączeń i Aliansów PLL
LOT.
Bezpośrednie
połączenie PLL LOT na hiszpańską Teneryfę to bez wątpienia
warta uwagi propozycja na spędzenie urlopu w miesiącach zimowych.
Wyruszając rano z Warszawy, już po kilku godzinach rejsu podróżni
mogą spędzić popołudnie na jednej z kanaryjskich plaż i cieszyć
się przyjemnym słońcem. Późne wieczory na Teneryfie warto
zarezerwować natomiast na podziwianie gwiazd, ponieważ ta
położona u wybrzeży Afryki wyspa jest jednym z miejsc
umożliwiających najlepszą ich widoczność na świecie. Nie bez
powodu znajduje się tu słynne obserwatorium
astronomiczne.
Wyjątkowość wyspy podkreślają
jej zróżnicowane krajobrazy – od majestatycznego wulkanu Teide,
po malownicze wybrzeża i tropikalną roślinność. Wulkaniczne
formacje skalne, lasy laurowe oraz złote i czarne plaże czynią
Teneryfę prawdziwym rajem dla miłośników przyrody.
Teneryfa
oferuje również wyśmienitą kuchnię. W drogę powrotną nie można
udać się bez skosztowania lokalnych przysmaków: ziemniaków papas
arrugadas, podawanych z ostrą papryczką i mojo verde z
kolendrą, czy garbanzos – gulaszu z ciecierzycy. Na deser warto
spróbować przetworów z opuncji figowej lub quesillo – przysmaku
na bazie jaj i skondensowanego mleka polanego karmelem. To wszystko w
niezwykłym otoczeniu egzotycznej przyrody Wysp Kanaryjskich.
JEN/mat.pras.