Tradycje wielkanocne w Chorwacji są podobne do naszych polskich. Jest jednak też sporo różnic w obchodach Święta Wielkanocy.
W Wielki Czwartek w nocy na wyspie Hvar odbywa się Procesja za
Krzyżem. Jej tradycja sięga początków XVII wieku. Mieszkańcy 6
wiosek wyruszają w trwającą 8 godzin 22 km trasę za ważącym 18
kg krzyżem. Osoba niosąca krzyż idzie całą drogę boso. Aby móc
wykonać to niezwykle prestiżowe zadanie ochotnicy czekają w
kolejce przez wiele długich lat. Uczestnicy procesji idą zgodnie z
ruchem wskazówek zegara od kościółka do kościołka, aby w końcu
wrócić na miejsce, z którego wyszli. Całej uroczystości
towarzyszy specjalna pieśń pasyjna pochodząca z XV wieku. Ta
tradycja została wpisana na Listę reprezentatywną niematerialnego
dziedzictwa ludzkości UNESCO.
W Wielki Czwartek pojawiają
się žudije czyli strażnicy Grobu Pańskiego. W polskiej
tradycji są to zazwyczaj strażacy. W Chorwacji najczęściej są to
mieszkańcy miast i wiosek ubrani w mundury rzymskich żołnierzy,
mundury marynarskie lub stroje ludowe. Tradycja sięga początku XIX
wieku i pochodzi z miejscowości Metković, z której przeniosła się
i przyjęła w całej Dalmacji. Istnieje szczegółowo rozpisany
scenariusz zachowania strażników, których wraz z dowódcą jest
trzynastu. Po czterech, od Wielkiego Piątku do Wielkiej Soboty,
pilnują Grobu Pańskiego.
Według tradycji w Wielki
Piątek odmawiano 33 różańce na pamiątkę 33 ran Pana Jezusa, a
także wypijano kieliszek czerwonego wina jako wspomnienie Krwi
Chrystusowej. W ten dzień rezygnuje się ze wszystkich głośnych
prac, również z prac w polu. W Kaštelach w godzinach wieczornych
organizowana jest procesja, której towarzyszą łodzie rybackie z
zapalonymi lampionami.
W Wielką Sobotę w domach piecze
się sirnice – ciasta-chlebki z dużą ilością sera,
wanilii, skórki pomarańczowej i grubego cukru. Dzieciaki zabierają
się też za malowanie pisanek. Do ich wykonania wykorzystuje się
naturalne składniki, spośród których najpopularniejsze to łuski
czerwonej cebuli. Z czarnych pisanek słynie Međimurje, gdzie do
barwienia wykorzystuje się czarny bez lub … sadzę.
Od
2008 roku pisanki w Chorwacji mają status Niematerialnego Dobra
Narodowego. W zeszłym roku w Polsce gościły Pisanki Od Serca z
miasta Koprivnica ręcznie malowane, w stylu sztuki naiwnej.
Upiększyły Rynek Starego Miasta w Krakowie oraz Łazienki
Królewskie i Muzeum Narodowe w Warszawie.
Istnieje
również tradycja w Centralnej Chorwacji, według której w Wielką
Sobotę przed kościołem rozpala się wielkie ognisko, aby odnowić
ogniska domowe i prosić o błogosławieństwo. Są to tak zwane
vuzmenke. Ogień rozpala się tyko i wyłącznie pocierając
kamień o kamień. Rozpalony ogień mieszkańcy zanoszą do swoich
domów. W ten sam dzień obmywa się również domy wodą z płatkami
kwiatów.
Tradycję Niedzieli Wielkanocnej rozpoczyna się
od porannej Mszy Świętej. W jej trakcie święci się koszyki z
jedzeniem przygotowanym na śniadanie. W każdym z nich oprócz
jedzenia znajduje się też obowiązkowo butelka wina lub rakiji.
W
trakcie śniadania wielkanocnego najważniejsze jest spotkanie się
całej rodziny przy stole tak jak w Polsce. Głównymi składnikami
bogatego posiłku są poświęcona sól, gotowana szynka, jajka i w
miarę możliwość wypiekany w domu chleb oraz całe mnóstwo
słodkich ciast i bułeczek. Łupinek z jajek nigdy się nie wyrzuca
tylko rozrzuca po ogrodzie, aby wszystko w nim lepiej
rosło.
Czekając na świąteczny obiad dzieci bawią się
w tradycyjne gry, jak stukanie się pisankami, rzucanie monetami w
pisanki czy poszukiwanie pisanki schowanej gdzieś w
domu.
Świętowanie przeciąga się i na Poniedziałek
Wielkanocny. W miejscowości Szybenik odbywa się wtedy wielkie
śniadanie na głównym placu miejskim dla wszystkich mieszkańców i
gości. Na Istrii, w miejscowości Gračišće, swoje wina prezentują
najlepsi winiarze z regionu. Kieliszek żadnego z gości nie może
być pusty. Szybciej wody zabraknie niż wina!
JEN/mat.pras.