Voila poleca na wakacje: Seszele

Strona www: www.voila.edu.pl/

Centrum Języka Francuskiego Voila poleca! Seszele jest archipelagiem 92 wysp znajdujących się na Oceanie Indyjskim blisko równika. Zamieszkują je głównie Kreole stanowiący 85 % ludności, Hindusi- 5%, Malgasze – 3%, Chińczycy – 2%, Anglicy 1%.

Najwcześniej, bo w X wieku Seszele odkryli arabscy kupcy. Dopiero jednak w XVI wieku pojawili się tam Portugalczycy zasiedlając rajskie wyspy. W połowie XVIII wieku Francja zajęła część archipelagu, by po prawie ćwierć wieku sprowadzić na nią niewolników z Afryki. W XIX wieku Seszele stało się kolonią brytyjską. Po licznych niepokojach w latach 70 XX wieku kiedy to ruchy niepodległościowe zaczęły się nasilać Seszele uzyskało autonomię. W 1976 roku wyspy stały się członkiem brytyjskiej Wspólnoty Narodów i członkiem ONZ.

200 letni żółw w cieniu 800 letniej palmy

Wyspy tworzące Seszele są w dużej mierze pochodzenia wulkanicznego. Na niektórych wyspach występuje granit i to dzięki niemu rzeźba terenu wyżynno-górska z płaskimi wybrzeżami jest tak dla tych terenów charakterystyczna. Inne wyspy małe, nizinne i w większości niezamieszkane są wyspami koralowymi. Na Seszele występują palmy kokosowe mahoniowce i hebanowce. Na Praslini, Curieuse rosną kokosy morskie. Dzięki bardzo surowej polityce rządu udało się zachować na Seszele wiele niezwykłych gatunków flory i fauny. Do takich należą między innymi palmy liczące około 800 lat i mierzące 40 metrów, a także żółwie lądowe i morskie (w parku narodowym Aldabra występuje ponad 100 tysięcy żółwi olbrzymich – mierzących 1, 50 długości na metr wysokości i ważących 500 kg - i największe na świecie nietoperze.

Jak daleko stąd do raju?

Seszele to raj dla osób, które marzą o błogim wypoczynku, ale również o aktywnej formie spędzania wakacji. Ciekawy świat fauny i flory zachęca do wycieczek jak również korzystania z uroków jakie daje Ocean Indyjski (nurkowanie, surfing i kąpiele).

Do najciekawszych wysp należą :

Wyspa Praslin – na której rosną unikatowe palmy z kokosami w kształcie kobiecych pośladków;

Wyspa La Digue – która dzięki zatoczkom, turkusowej wodzie , egzotycznej i soczystej roślinności, a także kreolskim domom stanowiła i stanowi scenerię wielu światowych filmów;

Wyspa Bird – na której występuje wiele gatunków ptaków i njstarszy 200 letni żołw świata;

Wyspa Silhouette – której największą atrakcją są jedynie na niej występujące drzewa balsamowe i unikatowe gatunki orchidei.

Polki i mazurki przy dźwiękach kalimby

Tradycyjna muzyka Seszele jest połączeniem francuskiej muzyki ludowej i popularnej z muzyką afrykańską sega, taran, soukos, a także polinezyjkiej i indyjskiej. Zdarzają się tam również pobrzmiewać rytmy polki i mazurków.

Z francuskim za pan brat

Na Seszele używa się trzech języków kreolskiego, francuskiego i angielskiego. Język kreolski został uznany za oficjalny dzięki wysiłkom wieloletniego przywódcy tego archipelagu Albertowi René. Wielu niechętnych mu uważało, że nadanie kreolskiemu statusu języka urzędowego pozbawi mieszkańców Seszele możliwości prawidłowego posługiwania się językami francuskim i angielskim. Kreolski na Seszele powstał z dialektu, którego używali osadnicy z południowo-zachodniej Francji i języków bantu, malgaskiego, angielskiego i hindi.

Najchętniej i najczęściej mówi się tu po francusku. Język Moliera zawdzięcza swoją popularność francuskim misjonarzom, a co za tym idzie powszechności religii katolickiej na wyspach. Wyznaje ją bowiem aż 90 % ludności Seszele. Język angielski, który dotychczas uważano jedynie za język biznesu upowszechnia się za sprawą młodych mieszkańców wysp.

Ryba na bambusowych patyczkach

Potrawy przyrządzane i serwowane na Seszele odznaczają się zaskakującą prostotą. Może właśnie dlatego wyspiarska kuchnia należy do niezwykle smakowitych. Na jej kształt wpłynęli odwiedzający Seszele, a potem osiadający się tam ludzie. Mamy tu więc smaki indyjskie, francuskie, afrykańskie, a także chińskie. Większość spożywanego jedzenia dostarcza niewątpliwie Ocean.

Jada się na Seszele głównie ryby (na stołach króluje tuńczyk), a także owoce morza (szczególnie kraby, małże, ośmiornice, homary). Ryby przyrządza się tu na jedyny sposób stosowany od pokoleń. Najpierw poddawane są duszeniu, potem nadziewa się je na bambusowe patyczki, wypełnia czosnkiem, chili, na końcu zawija się ryby w liście banana i gotuje. Jedynym mięsem przyrządzanym na Seszele jest kurczak. Podawany w sosie curry stanowi lokalny przysmak.

Wegetarianie mogą liczyć na gulasz i kiełbasę z soczewicy. Główne dania podaje się z ryżem, ale również owocami chlebowca (o smaku i strukturze przypominającym ziemniaki). Do najpopularniejszych dodatków zaczerpniętych z kuchni chińskiej, afrykańskiej i angielskiej należą pomidory, cebula, imbir, czosnek i papryczki chili. Podstawowym składnikiem większości potraw jest mleczko kokosowe. Desery sporządzane są z szeroko dostępnych owoców takich jak: papaja, mango, jabłka czy melony.

ostatnia zmiana: 2011-07-29
Komentarze
Polityka Prywatności