W tureckich daniach wykorzystuje się lokalnie występujące owoce morza, a także typowe dla danego regionu techniki ich gotowania.
Türkiye (Turcja) to niepodważalnie jedno z najlepszych kulinarnych centrów na świecie. Warto tu przyjechać i spróbować nie tylko słynnych kebabów, ale także wyjątkowych dań z owoców morza. Tradycja przyrządzania owoców morza sięga w Türkiye (Turcji), kraju otoczonym wodami z trzech stron, tysięcy lat. W niezwykłych, tureckich daniach wykorzystuje się lokalnie występujące owoce morza, a także typowe dla danego regionu techniki ich gotowania.
Wielowiekowa sztuka jedzenia owoców morza jest dobrze udokumentowana w Türkiye (Turcji). Już zapiski kulinarne z czasów osmańskich ujawniają, że ryby takie jak karp, makrela, miecznik, turbot, lufar i węgorz, a także lakerda (ryba bonito marynowana w soli), ikra ryb i kawior należały do przysmaków spożywanych w pałacu. Podstawą kuchni pałacowej były również solone ryby i zupy rybne.
Kultura przygotowywania i spożywania ryb jest zwłaszcza obecna w Stambule, którego restauracje niedawno zostały wyróżnione przez znany na całym świecie przewodnik Michelin.
Kanapka rybna ze Stambułu
W Stambule - mieście z wieloma wybrzeżami - wędkarstwo jest sposobem na życie. Bosfor jest szczególnie obfity w ryby jesienią, zimą w Stambule też pojawia się wiele ich różnych gatunków. Sezonowe połowy sardeli, ryb z rodziny barwenowatych, tasergali, ryb bonito, sardynek, makreli czy ostroboków sprawiają, że mieszkańcy Stambułu mogą się cieszyć świeżymi rybami przez cały rok.
Targi rybne, rybacy i łodzie rybackie pływające po Bosforze to obrazy od wieków utożsamiane ze Stambułem. Ryby są integralną częścią miasta, a podczas spaceru po tureckiej metropolii można znaleźć wiele scenerii z nimi w roli głównej.
W Karaköy i Eminönü leżących po obu stronach zatoki Złoty Róg, ryby są w centrum uwagi. Obok sprzedawców ulicznych na wybrzeżu pełno jest lokali, w których można zjeść świeżo usmażoną rybę w bułce. Kolejny charakterystyczny dla Stambułu widok to rybacy łowiący ryby w wodach Bosforu z pobliskiego mostu Galata.
Sztuka przygotowywania i spożywania ryb to nieodłączny element kultury Stambułu, który uwielbiają mieszkańcy i turyści. Delektować się widokami i smakiem świeżo złowionych ryb, popijając rakı, można w licznych restauracjach, które znajdują się wzdłuż brzegów Bosforu.
Rybne restauracje w Stambule
Gdy mówimy o tureckiej gastronomii to zazwyczaj pierwsze, co przychodzi na myśl to mięsa i kebaby, a to właśnie świeże ryby są bardzo ważną częścią kulinariów, pełną różnorodnych dań. W Stambule, zwłaszcza w nadmorskich dzielnicach, można skosztować świeżych sałatek i sezonowych ryb w tradycyjnych restauracjach rybnych. Tawerny, tzw. meyhane, czyli charakterystyczny typ lokalu serwującego ryby, są popularnymi miejscami, które odwiedzają rodziny i grupy przyjaciół.
W restauracjach rybnych posiłek rozpoczyna się od przystawek, podanych na małych talerzykach, żeby goście mogli się nimi dzielić. W tych lokalach przyrządza się od trzydziestu do stu różnych rodzajów przekąsek z owoców morza o niespotykanych nigdzie indziej smakach. Można tu spróbować takich dań jak m.in. zapiekanka z krewetek, krewetki z masłem, czosnkiem i pomidorami; rybny kokoreç, który przygotowuje się mieszając drobno posiekaną rybę z przyprawami, pomidorami, cebulą i papryką; pikantne krewetki z patelni smażone na maśle; kalmary smażone w gorącym oleju czy lakerda, czyli typowa dla Stambułu słona w smaku ryba bonito. Przy takim wyborze przekąsek nie trzeba nawet zamawiać głównego dania.
W nadmorskich, tureckich miastach uliczni sprzedawcy serwują popularny przysmak, który je się rękami – nadziewane małże podane z dużą ilością cytryny.
Jakich wyjątkowych dań można spróbować w restauracjach rybnych w Stambule, gdzie na gości czekają również lokale wyróżnione gwiazdkami Michelin? Odpowiedź na to pytanie zmienia się w zależności od sezonu. Łatwiej wybrać odpowiednią potrawę z menu pytając jakie ryby łowi się w danym okresie.
Przed złożeniem zamówienia można spróbować najsłynniejszych przystawek w mieście: grillowanego okonia morskiego (labraks), grillowanej dorady, grillowanego granika, labraksa pieczonego w soli, faszerowanych muli (midye dolma), smażonych muli, grillowanej ośmiornicy, grillowanych kalmarów, smażonych kalmarów, faszerowanych kalmarów, zupy ze skorpeny, ryb wędzonych, pastrami rybnego (wędzona ryba) czy kipera, czyli wędzonego śledzia.
Warto wspomnieć też o sardelach, które cieszą się zasłużoną renomą na tureckich stołach. Od wieków są uważane za jedne z najlepszych ryb łowionych w Morzu Czarnym i można ich spróbować od miejscowości leżących w prowincjach czarnomorskich aż po Stambuł. Serwowane sardele są gotowane na parze albo smażone w panierce, podawane z ryżem, w bułce, a nawet jako deser. Niezależnie od sposobu przyrządzenia smak sardeli, które natura podarowała ludziom tego regionu jest zawsze niepowtarzalny.
JEN/mat.pras.